RSS

Streektaalfestival

De volgende aankondiging van de Zuidelijke Afdeling van de Maatschappij is vast ook interessant voor de noordelijke streektaalliefhebbers:

Drie landen, één volkstaal
unieke streektaal geeft aanleiding tot uniek festival

ZUID-LIMBURG – Drie landen, één volkstaal – van deze voor West-Europa unieke situatie is sprake in de Euregio Maas-Rijn. Komende herfst gaan vele tientallen streektaalartiesten uit deze regio met elkaar op tournee in een groots opgezet theaterfestival: Os Moddersproak, “onze moedertaal”. Het wordt een show vol live muziek, voordrachten van gedichten en volksverhalen, en toneel. De voorverkoop loopt.

“Een streektaal die twee grenzen overschrijdt en wordt gesproken in gebieden met drie verschillende landstalen is uniek. Die moeten we koesteren, vandaar dit evenement”, aldus organisator Jean Frins. De 25-jarige taalkundige is als penningmeester verbonden aan de Zuidelijke Afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en doet onderzoek naar deze taal. “Het bijzonderste is nog wel, dat deze taal zich van bekende taalwetten niks lijkt aan te trekken. Zo is het de hoogstwaarschijnlijk enige germaanse taal met een romaanse zinsbouw. Eigenlijk niet zo gek dus, dat mensen buiten Limburg er steeds zo’n moeite mee hebben…” Het dialect is zeker niet alleen iets van vroeger of van carnaval, benadrukt Frins. “Kijk alleen maar naar wat er zoal aan muziek gemaakt wordt: daar zit echt alles tussen. Dialectreggae, dialectpop, dialectrock, dialectblues. En dat zit straks dus ook allemaal in het festival”.

De première is op 14 september in Kerkrade. Er volgen voorstellingen in onder meer Aken (19-9), Landgraaf (26-9) en Gulpen (3-10).

Kijk voor meer info op www.osmoddersproak.com