RSS

ZUID-LIMBURG – Drie landen, één volkstaal – van deze voor West-Europa unieke situatie is sprake in de Euregio Maas-Rijn. Komende herfst gaan tientallen streektaalartiesten uit deze regio voor de derde maal op rij met elkaar op tournee in een groots opgezet theaterfestival: Os Moddersproak, “onze moedertaal”. Het wordt een show vol live muziek, voordrachten van gedichten en volksverhalen, en toneel. De voorverkoop start op 1 september.

posterklein20092.jpg“Een streektaal die twee grenzen overschrijdt en wordt gesproken in gebieden met drie verschillende landstalen is uniek in West-Europa. Die moeten we koesteren, vandaar dit evenement”, aldus organisator Jean Frins. De 27-jarige taalkundige is als penningmeester verbonden aan de Zuidelijke Afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, en doet onderzoek naar deze taal. De deelnemende voordrachtskunstenaars komen uit heel de Euregio: van Bitburg tot Sittard en van Eijsden tot Keulen. Het thema van de komende editie is ‘nostalgie’ en dat uit zich met name in een hoog aandeel ouderwetse troubadours met akoestische gitaren.

De voorstellingen vinden plaats op 26 september in Landgraaf en op 3 oktober in Vijlen.

Kijk voor meer info op de website.