RSS

Sichterman boekDe Koning van Groningen.
Jan Albert Sichterman (1692-1764)

Momenteel is in het Groninger Museum de tentoonstelling De Koning van Groningen. Jan Albert Sichterman (1692-1764) te zien. Lid van de MNL dr. Egge Knol, Groninger Museumconservator van de tentoonstelling en gespecialiseerd in Groninger cultuurgeschiedenis, schreef onlangs mee aan het boek dat bij de tentoonstelling hoort, getiteld Jan Albert Sichterman, 1692-1764: Een imponerende Groninger liefhebber van kunst. Hierin wordt verteld over het leven van Sichterman en zijn indrukwekkende kunstverzameling De andere schrijvers zijn dr. Christiaan J.A. Jörg en Denise A. Campbell, MA. Het boek telt 184 bladzijden en is voor €39,- verkrijgbaar in de Groninger Museumwinkel, via de boekhandel en via internet (ISBN: 9789071691737).

Jan Albert Sichterman was voorbestemd voor een militaire carrière, maar moest in 1716 vluchten als gevolg van een duel met dodelijke afloop. Hij trad in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), waar hij in de Nederlandse vesting Bengalen zijn echtgenote leerde kennen. In 1745 keerden ze terug naar Groningen en betrokken een royaal huis aan de Ossenmarkt. Het huis werd gevuld met kunst: van uitheemse meubelen en kunstschatten tot schilderijen in gouden lijsten en porselein – veelal met het eigen familiewapen erop. Sichtermans collectie imponeerde iedere bezoeker.

De kunstverzameling van Jan Albert Sichterman werd na zijn dood geveild en viel uit elkaar, maar het Groninger Museum is erin geslaagd een groot aantal prachtige stukken weer bijeen te brengen. De tentoonstelling is erg gevarieerd: het bevat een unieke verzameling Aziatische keramiek, prachtige portretten geschilderd door onder anderen Philip van Dijk en Cornelis Troost, onwaarschijnlijk fijn knipwerk van Koster, meubelen, zilver, sits, en natuurlijk herinneringen aan Clara de neushoorn: Sichtermans huisdier in Bengalen. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 1 maart 2015.