RSS

De Najaarsavond van de Noordelijke Afdeling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, de vierentwintigste bijeenkomst, was weer gevarieerd en geanimeerd, met veel dank aan Hero Hokwerda, Erik Ader, Stefan van der Poel en Sacha Landkroon, die allen interessante en kwalitatief hoogwaardige presentaties ten beste gaven. Het aantal aanwezige leden bedroeg 40. Tussen de presentaties door genoten zij van een smakelijk Aziatisch drie-gangenbuffet, in stijl verzorgd door de uitbater van Sociëteit De Sleutel, de Martini Hotel Group.

Voorzitter Anton Brand opende de bijeenkomst, heette de gastsprekers en de aanwezigen welkom en nodigde iedereen uit op 15 november, morgenmiddag, weer naar De Sleutel te komen voor de officiële presentatie door Uitgeverij Nobelman van de nieuwe bundel van Sacha Landkroon, Dichter bij toen, gedichten bij historische foto’s van het Groninger A-kwartier. Ook wees hij op de mogelijkheid om woensdag 20 november een speciale avond in Sociëteit De Harmonie bij te wonen ter gelegenheid van het feit dat het die dag honderd jaar geleden is dat Der Zauberberg, de grote roman van Thomas Mann, verscheen.

Vervolgens introduceerde hij de eerste gastspreker van deze avond, literair vertaler Nieuwgrieks Hero Hokwerda, van wie komend voorjaar bij de Historische Uitgeverij te Groningen twee nieuwe vertalingen verschijnen van het werk van Konstantinos Kaváfis – een prozadeel en een deel met de 154 erkende gedichten. Hero Hokwerda vertelde eerst kort over het leven en werk van Kaváfis (1863-1933), die als Nieuwgrieks dichter in Alexandrië woonachtig was, en stond aansluitend uitgebreid stil bij zijn vertaling van twee bijzondere gedichten, ‘Die voor de Acheïsche Bond hebt gestreden’ en ‘Noèsis’. Na beide gedichten te hebben voorgedragen ging hij in op de mogelijke interpretatie ervan, onder andere op het onderscheid tussen ‘genot’ en ‘lust’. De aanwezigen konden beide teksten meelezen en bestuderen in een handout waarin zowel de oorspronkelijke Nieuwgriekse tekst als de vertaling in het Nederlands waren opgenomen.

Na het voorgerecht gaf de voorzitter het woord aan historicus Stefan van der Poel, lid van het bestuur, universitair docent bij de afdeling Geschiedenis van de RUG, die in gesprek ging met de tweede gastspreker: Erik Ader, voormalig diplomaat in Libanon en Jordanië en auteur van de familiegeschiedenis Oorlogen & oceanen (2020). Door het verzetsverleden van zijn ouders en zijn werk in het Midden-Oosten weet Erik Ader zich nauw betrokken bij het Israëlisch-Palestijns conflict. Daarover publiceerde hij vorig jaar, in mei 2023, de indringende studie Kinderen van Amalek. Ook in zijn uiterst boeiende gesprek met Stefan van der Poel wees Erik Ader op de mythevorming rond de wording en de ontwikkeling van de staat Israël, die soms haaks staat op de feiten. Hoe het huidige conflict zal aflopen, zei hij niet te weten. ‘Ik zie nog geen licht aan het eind van de tunnel.’

Na dit gesprek, dat door de aanwezigen geconcentreerd werd aangehoord, werd het hoofdgerecht geserveerd. Daarna was het woord aan Sacha Landkroon, sinds 2013 huisdichter van het A-kwartier. Hij projecteerde vijf historische foto’s, verzameld door de eindredacteur van de A-krant, Han Santing, en las de gedichten voor die hij door de jaren heen bij deze foto’s heeft geschreven en gepubliceerd. Zijn voordracht kreeg grote bijval en na afloop mocht Sacha Landkroon de eerste nog onofficiële exemplaren van de fraai uitgegeven bundel signeren.

Ook de volgende Voorjaarsbijeenkomst van de Noordelijke Afdeling zal waarschijnlijk in De Sleutel plaatsvinden. Vanzelfsprekend ontvangen de leden daarover tijdig bericht.

Verslag en foto’s: Anton Brand, 15.11.2024